Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Mindenki súlyt emel!

2015-06-16 11:44:00

Tényleg mindenki súlyt emel? Igen! Gondoljuk csak végig.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1790/o_IMG_3086_20150616121127.JPGAz ember testfelépítésénél fogva képes arra, hogy tárgyakat különböző magasságra, akár a feje fölé is emeljen, az emelés az egyik legősibb fizikai tevékenységeink közé tartozik.

A mindennapi aktivitásaink, munkánk, vagy éppen a hobbink során hányszor adódik olyan helyzet, hogy szükségünk van fizikai erőnkre, mondjuk éppen egy nagybevásárláskor a szatyrok cipeléséhez, vagy akár egy nagyobb tárgy felemeléséhez.

De a fenti állítás igaz lehet minden olyan sporttevékenységre is, ahol szerepe van a fizikai erőnek. Márpedig szinte nincsen olyan sport, amelyben – ha változó mértékben és formában – de ne lenne jelentősége az erőnek, erőfejlesztésnek. Éppen ezért az olimpiai súlyemelést és annak gyakorlatanyagát évtizedek óta alkalmazzák szinte minden olyan sportágban, ahol szerepe van az erőnek.

Sokan azt gondolják, hogy az olimpiai súlyemelés bonyolult mozgásanyaga nehezen tanulható, sérülésveszélyes, és nem alkalmas sportág specifikus erőfejlesztésre. Éppen ellenkezőleg!

A helyes pedagógiai módszertannal, és gyakorlott edző útmutatásaival viszonylag könnyen meg lehet tanulni az egyetlen súlyzós olimpiai sportág gyakorlatait is. Fontos, hogy a súlyemelő technikát kifogástalanul nem lehet megtanulni az internetes videókból, vagy éppen könyvből. A mozgás megtanulásához és a terhelés optimális kialakításához mindenképpen képzett edzőre van szüksége azoknak, akik meg akarják ismerni ezt a csodálatos sportágat.

Annak ellenére, hogy az olimpiai súlyemelés nem tartalmaz klasszikus sportmozgásokat (ugrások, futások, dobások, elkapások, irányváltások stb.), a mozgásanyagának sportágra szabott alkalmazása mégis alkalmassá teszi arra, hogy szinte minden sportág (beleértve akár a labdajátékokat is) alkalmazza erőfejlesztésre, gyorserő vagy éppen robbanékonyság fokozására.

Nem meglepő, hogy az atlétika szinte összes ágában (kivéve talán a maratonistákat és a gyaloglókat), vagy akár a küzdő- és állóképességi sportokban (birkózás, cselgáncs, kajak kenu, evezés stb.) is, előszeretettel fordultak az utóbbi évtizedekben a súlyemelés felé, ha erőfejlesztésről van szó.

De a „labdás” sportágakban is van helye a tudatosan alkalmazott súlyemelőedzésnek. Nem véletlen, hogy a legkülönbözőbb labdajátékokban (például vízilabda, kézilabda, kosárlabda) különösen eredményes egykori jugoszláv vagy korábbi „ex-szovjet” országok sportolói fizikai erejükkel kimagaslanak sportágukból. Ezekben az országokban már gyermekkoruk óta alkalmazzák az olimpiai súlyemelés gyakorlatait erőfejlesztésre, függetlenül az adott sportágtól.

Magyarországon az áttörés még várat magára. Külföldön már régóta elfogadott és alkalmazott módszer, hogy egyre több sportoló és csapat alkalmaz külön speciális felkészültségű erőnléti, súlyemelőedzőt a helyes súlyemelő- technika sportági alkalmazására, fizikális képességeinek maximalizálására.

A számtalan külföldi és egyre több hazai példa is azt mutatja, hogy a súlyemelés népszerűsége folyamatosan növekszik.  A külföldi élsportolók példájának és nem utolsósorban a CrossFitnek köszönhetően folyamatosan növekszik a súlyemelés népszerűsége itthon is.

Be kell látnunk, ha igazán eredményesek akarunk lenni azokban a sportokban, ahol szerepe van a fizikai erőnek, gyorserőnek, robbanékonyságnak, az eredményességhez az olimpiai súlyemelésen vezet az út!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1790/o_IMG_4157_20150616121151.JPG

Nagy Ákos


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

mindenki súlyt emel » súlyemelés » Nagy Ákos »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

AAKG Elite - 120 megadózisú kapszula

AAKG Elite - 120 megadózisú kapszula

6 aktív hatóanyagot tartalmazó, legújabb generációs, prémium táplálékkiegészítő. Megadózisú, komplex, kapszulás, edzés előtti formula, AAKG-val, vérképzést segítő vassal és B12-vitaminnal.
Megveszem
Amino Build Elite - 120 megadózisú kapszula

Amino Build Elite - 120 megadózisú kapszula

7 aktív hatóanyagot tartalmazó, legújabb generációs, aminosav képződést segítő formula.  Megadózisú, komplex, prémium táplálék-kiegészítő kapszulás formában,  AminoSYNTH formula és glutamin aminosav egyedi kombinációjával.
Megveszem
BCAA Elite - 120 megadózisú kapszula

BCAA Elite - 120 megadózisú kapszula

7 aktív hatóanyagot tartalmazó, legújabb generációs prémium táplálék-kiegészítő. Mega dózisú, komplex, kapszulás BCAA aminosav formula, HMB-vel és funkcionális ásványi anyagokkal. 
Megveszem
Boost Elite - 60 megadózisú kapszula

Boost Elite - 60 megadózisú kapszula

12 aktív hatóanyagot tartalmazó, legújabb generációs prémium táplálék-kiegészítő. Mega dózisú, komplex, kapszulás edzés előtti formula, 200 mg koffeinnel, szénhidrát nélkül!
Megveszem
Carni Elite - 120 megadózisú kapszula

Carni Elite - 120 megadózisú kapszula

9 aktív hatóanyagot tartalmazó, legújabb generációs prémium táplálék-kiegészítő. Mega dózisú, komplex, kapszulás karnitin formula. Zsíranyagcserét fokozó kombináció, stimulánsok nélkül.
Megveszem
Crea Elite - 120 megadózisú kapszula

Crea Elite - 120 megadózisú kapszula

13 aktív hatóanyagot tartalmazó, legújabb generációs prémium táplálék-kiegészítő. Megadózisú, komplex, kapszulás kreatin formula. Teljesítményfokozás anyagcsere szinten.
Megveszem
CellBuild Elite - 60 megadózisú kapszula

CellBuild Elite - 60 megadózisú kapszula

6 aktív hatóanyagot tartalmazó, legújabb generációs prémium táplálék-kiegészítő. Megadózisú, komplex, kapszulás sejt újraképződést segítő formula, nukleotidokkal, kalciummal, vassal és cinkkel.
Megveszem
ThermoTest Elite - 60 megadózisú kapszula

ThermoTest Elite - 60 megadózisú kapszula

14 aktív hatóanyagot tartalmazó, legújabb generációs prémium táplálék-kiegészítő. Mega dózisú, komplex, kapszulás, testkompozíciót normalizáló formula, termogén hatóanyagokkal és a hormonális aktivitást segítő B6 vitaminnal.
Megveszem

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Kiss Jenő gyilkos versenyprogramja - 3. rész